terug

Inspiratie in Frankrijk

Afbeelding
Afbeelding
Interieur

Stalen raamdetails en de beroemde Chaisse Longue. Op de leef verdieping is er binnen en buiten woon en leefruimte in het zelfde bouwvolum…

Afbeelding

Corbusier Poissy

In de vakantieperiode is er tijd voor inspiratie, dit jaar in Parijs. Vlakbij Parijs ligt het dorp Poissy, alwaar Corbusier rond 1930 zijn belangrijke werk Villa Savoye realiseerde. Deze woning is samen met andere ontdekkingen van tijdgenoten (Rietveld!) de start geweest van het moderne bouwen. Voor menig architect een 'must see'.

Het blijft verwonderen dat dit gebouw uit 1930 nog steeds zeer modern is. Alleen bij het inzoomen op technische details zie je de klassieke bouw, of in elementen zoals sanitair en dergelijke. Wellicht is de moderne bouwkunst inmiddels niet meer zo modern als ze zelf wil geloven.

Het platte dak is hier experimenteel uitgevoerd en bleek vanaf het begin niet waterdicht. De techniek ervoor was nog niet beschikbaar. Daaruit blijkt meteen het principiele manco van een plat dak. Het is afhankelijk van aardolie techniek of het dak functioneert. De zwaartekracht zal het water er op langere termijn altijd doorheen trekken. Met pannen, riet of simpele houten planken dekt elk schuin dak veel eenvoudiger waterdicht. Het platte dak als icoon van modern bouwen zou in mijn ogen daarom alleen getekend moeten worden als het een extra functionaliteit heeft, zoals een parkeerdek of groene daktuin. Het pas dan meteen in de Cradle to Cradle filosofie en bevat dan meerdere functies.

Een sterk punt van de woning is de tuin en ruimte onder en bovenop de woning, door de 'pilotis' en de zwevende vloeren. Vooral in een stadse omgeving schept dat extra leefruimte. In buitenwijken of het platte land biedt een grondgebonden woning een beter contact met de 'aarde', maar daar is de woonbeleving dan ook anders. De vierkante witte doos bevat zowel binnen als buitenruimtes. De buitenruimte wordt daarmee tevens onderdeel van de woning.

Website by The Cre8ion.Lab