terug

Gezond bouwen

Verbouwen; een kans om gezond te werken

 Ons huis is de plek waar we leven en veel tijd doorbrengen. Om te ontspannen, spelen, slapen en genieten. Het huis beïnvloed ons, zonder dat we het eigenlijk in de gaten hebben. Onze zintuigen nemen de leefruimtes waar en vormen een beeld van de omgeving.
Het is makkelijk voorstelbaar dat een donker en kil huis met vochtproblemen en een schimmelgeur geen fijne plek is. Je stemming lijdt eronder en je wilt er snel weg. Het is er ook letterlijk ongezond.
Een licht en comfortabel huis, zonder tocht en nare luchtjes, voelt meteen beter en geeft een goed humeur.

Bij duurzaam verbouwen denken we vaak een lage energie rekening, weinig onderhoud of een lange levensduur. Dat zijn uiteraard prima voordelen, maar het is slechts een deel van het verhaal.

Een gezond huis is niet alleen duurzaam, maar biedt ook andere kwaliteiten. Het voelt er aangenaam en comfortabel zonder dat je doorhebt waar dat precies door komt.
Het ontwerp en de bouwmaterialen bepalen die ervaring. Een donkere betonnen tussenwoning bijvoorbeeld voelt anders als een licht houtskeletbouw huis. Bij het ontwerpen van een verbouwing houdt je architect vanaf het begin al rekening met je gezondheid.
Dat bereikt hij door een logisch en doordacht ontwerp, met mooie ruimtes, logische looproutes en voldoende ruimte om te leven. Hij/Zij speelt met verhoudingen, ruimte en licht. Om te beginnen met natuurlijk daglicht. Zonder licht geen leven. De gevels voorzien we dus met royaal geïsoleerd glas, dat slim is geplaatst zodat het niet te warm wordt.
Dan wil je natuurlijk tocht, kou en vocht voorkomen. Dat kan met hoogwaardig geïsoleerde muren, dak en vloer. Een gezond materiaal produceert geen schadelijke gassen. Elk bouwmateriaal heeft een geur, een vrijkomend gas dat je kunt ruiken. Denk maar aan de geur van nieuw gekochte meubels van spaanplaat en kunststof. Die geven vaak nog maanden een chemische geur af.
Met ecologische (biologische) bouwmaterialen zit je vaak goed. De wanden en het dak kunnen bijvoorbeeld van hout gemaakt zijn, met vlas/ hennep of schapenwol isolatiedekens. Het is damp-open, isoleert goed en vrij van chemische gassen.
De vloer kan afgewerkt worden met een natuurlijke vloer afwerking zoals houten planken, kurk of natuursteen.

Natuurlijk moet gezond bouwen ook afgerekend worden met de aannemer. Een goed ontwerp van ruimte en licht kost echter niets meer dan traditionele bouw. Ecologische bouwmaterialen zijn in aanschaf vaak wel duurder. Ze vragen echter weinig onderhoud, het aanbrengen kost minder tijd en werkt prettiger. De totale levensduur kosten zijn laag, door lage energierekeningen (of zelfs nul op de meter) en een fijne woonomgeving. 

Website by The Cre8ion.Lab