terug

Wabo en serre

nieuwe wetgeving voor serres en aanbouwen

Vanaf oktober 2010 gaat de nieuwe Wabo wet in werking. In de offspin van de grote wijzigingen ontstaan voor particulieren meer mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen.
Wij helpen u met een advies over het volgen van de juiste regels en mogelijkheden.

Tekst van VROM:

Wilt u een garage bouwen of een inrit verleggen? Met de invoering van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) kunt u voortaan via één (digitaal) loket uw benodigde vergunningen aanvragen.
Alle vergunningen voor de fysieke leefomgeving zijn voortaan gebundeld in één vergunning: de omgevingsvergunning. Deze kunt u aanvragen via het digitale loket bij uw gemeente: het Omgevingsloket online. Weet u niet zeker of u een vergunning nodig heeft? Bij Omgevingsloket online kunt u ook checken of u een vergunning nodig heeft. Vervolgens kunt u vanuit uw eigen huis of kantoor alle benodigde informatie via internet aanleveren. De omgevingsvergunning maakt hiermee de vergunningaanvraag een stuk eenvoudiger en sneller.

Bröring Serre architect:
Het wordt bij de nieuwe wetgeving belangrijk om te kunnen toetsen of een plan voldoet aan het plaatselijke bestemmingsplan. Als de bouw dieper is dan 250cm, dan moet het (net als nu) voldoen aan het bestemmingsplan. Een aanbouw of serre is al snel groter, omdat 250cm te krap is voor een normale woonruimte.
Veel plaatselijke bestemmingsplannen gaan niet verder dan 300cm uitbouw mogelijkheid.

In de hoogte kunt u tot 500cm gaan, maar elke bouw die hoger is dan 30cm boven de eerste verdiepingsvloer moet ook aan het bestemmingsplan voldoen.
Helemaal vergunningsvrij is dus alleen: op het achtererf, niet dieper van 250cm en niet hoger als 30cm+ eerste verdiepingsvloer. Voldoet het plan hier niet aan, maar wel aan het bestemmingsplan, dan is het ook vergunningsvrij.
We kunnen het bestemmingsplan voor uw situatie in uw gemeente snel onderzoeken, zodat u zekerheid krijgt over de te volgen procedures.

Een voorbeeld: in uw gemeente mag u tot gevelbreed 400cm diep aanbouwen in de achtergevel en tot 500cm nokhoogte met een goothoogte van 280cm.
U wilt een serre bouwen binnen deze maten: 320cm diep en maximaal 275cm hoog, met de goot op 230cm: u voldoet aan het bestemmingsplan, dus verguningsvrij.
Wilt u in dit voorbeeld bijvoorbeeld over twee verdiepingen bouwen tot 560cm hoogte, dan is een vergunningaanvraag wel noodzakelijk.
Een goed advies blijft belangrijk en voorkomt illegaal bouwen.

 

 

 

 

Website by The Cre8ion.Lab