Woonboot renovatie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Architect

Is een woonboot een huis op het water of een huis in een boot?

Dit ontwerp komt voort uit een woningvorm van 'de wal' gecombineerd met technische vormen van een stalen schip.De technische kant, zoals het Cortenstaal, de ponagels en houten dekdelen, tegenover de woning hoofdvorm compleet met serre en raamluiken. Het geheel werkt en blijft boeien.

Als architect ervaar je een speelveld tussen grenzen. Bij deze woonboot bepaalt het bestemmingsplan de maten en behoud van de vorm van de opbouw. Daarom is de gebroken kap gebleven, maar op moderne wijze vertaald.

Afbeelding
Drijvend duurzaam
Drijvend duurzaam

Woonboot renovatie

Sommige projecten vragen om een doortastende aanpak. Deze woonboot kwam daarvoor royaal in aanmerking.

Het project is gefundeerd op een drijvende betonnen bak, met daarin (!) de onderkant van een oude boot. Op die bootbasis rust een houtskelet constructie, duurzaam geproduceerd en voor de lange termijn gemaakt.

Via de houtskeletmethode kan het gewicht laag blijven en de isolatie van wanden en dak hoog. Het rivierwater buffert warmte en kou met een gesloten warmwater systeem. Zodoende kan energiezuinig worden gestookt en gedouched. De gevelbekleding met houten planken is onbehandeld, zodat de planken na gebruik makkelijk gerecycled kunnen worden.

Op het bootdek staan twee inlandse bomen, in ronde kunststof bakken van 120cm doorsnede. Rondom het dek een balustrade van gehard glas.

Website by The Cre8ion.Lab