terug

Prijsvraag inzending Cradle tot Cradle

Afbeelding
Schuivend dak.

De schuivende kap regelt de daglicht opbrengst in het interieur en bepaald schaduw en warmteopslag.

Afbeelding
Warmte opslag

Bij hoge lichtopbrengst in de zomer kan de warmte via het geopende dak de zware gemetselde basis opwarmen. De warmte blijft behouden voor kille zomeravonden en bespaart op stookbehoefte.

's Winters zal de kap gesloten zijn om de hoge isolatiewaarde van het dak optimaal te benutten. Bij blauwe zonnige dagen kan naar behoefte (op advies van software) de meest optimale stand gekozen worden.

Afbeelding
Doorsnede

Onder de vloer een warmteopslag in zware keien uit de plaatselijke Maas. Opgewarmde lucht ventileert op een natuurlijke manier naar de sc…

Zonengel
Zonengel

Cradle tot Cradle ontwerp voor een pavilioen

Inzending voor een nieuw pavilioen aan het Engelermeer te Den Bosch.

Het ontwerp is vanaf de basis in de "Cradle to Cradle" gedachte opgezet. Alleen op deze radicale manier kan het gebouw na gebruik ontmanteld worden en kunnen de grondstoffen zonder verborgen agenda terug in de materiaal keten.

Begeleidende tekst van de prijsvraag:

C2C: Het ontwerp is vanaf de fundering ontworpen om na gebruik volledig door de aarde te  worden opgenomen.

Bij duurzaamheid klinken vaak de calvinistische woorden ‘besparen’ en ‘zuinig’. De Zon Engel viert het leven en de overdaad van de natuur met speelse vormen en een open karakter.
Ze staat in de volle zonneschijn en neemt het goede daarvan, maar weerstaat haar vernietigende UV kracht. De zonnewarmte als energiebron is de leidraad voor functionele oplossingen. Met lokale materialen zoals maas-keien en traditioneel metselwerk slaat de Zon Engel de warmte van de zomer in zich op. In de winter benut ze haar warme buik als energiebron. Het verschuifbare dakdeel regelt naar behoefte de zon of extra isolatie. Low tech.
Met riet bedekt, en groen begroeide wanden is de buitenschil duurzaam vervangbaar.
Dit ontwerp drukt moderne architectuur uit in een gebouw dat de toekomst in kan kijken.
 
 
Rolf Bröring.
Website by The Cre8ion.Lab